Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op »

Apexresectie behandeling van een wortelpuntontsteking

Op deze pagina geven wij u informatie over een wortelpuntbehandeling
Deze informatie is tot stand gekomen door de Nederlandse vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

U kunt de folder ook downloaden via onderstaande knop.

Download folder Terug naar alle behandelingen

 

Wortelpuntontsteking


Binnenkort komt u naar de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, voor een wortelpuntbehandeling. Uw arts of tandarts heeft met u besproken waarom deze behandeling wordt uitgevoerd. Deze folder is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen. Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben dan kunt u die stellen aan uw kaakchirurg.

Soms komt het voor dat de zenuw in een tand of kies afsterft, bijvoorbeeld na een ongeluk, door een gaatje of door het maken van een grote vulling of kroon. In dit geval zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Soms is het niet mogelijk de wortelkanalen van de tand of kies volledig te behandelen, bijvoorbeeld door een kromme wortel of meerdere, splitsende, kleine kanaaltjes. Wanneer het wortelkanaal niet helemaal schoon is, kan een ontsteking aan de wortelpunt blijven bestaan. Dit kan ook langere tijd na een wortelkanaalbehandeling gebeuren. Soms werkt de ontsteking zich een weg naar de mondholte, waarbij een soort puistje op het tandvlees kan ontstaan (fistel). In veel gevallen ontstaan er geen klachten, maar de ontsteking zal niet vanzelf weggaan en zal bijvoorbeeld opspelen in perioden van een verminderde weerstand. Uw arts kan het puntje van de tand of kies samen met de ontsteking verwijderen.

Mogelijke complicaties bij de behandeling


Bij het inkorten van een wortelpunt van een kies in uw bovenkaak kan er een open verbinding ontstaan tussen de mondholte en de neusbijholte. Dit kan gebeuren wanneer de wortels van de kies in de neusbijholte uitsteken of als het kaakbot op die plek heel dun is. Uw arts zal deze verbinding sluiten. Wel is het dan belangrijk om 7-10 dagen niet te snuiten of te blazen. U mag dan wel uw neus ophalen.



Waar op te letten na de behandeling


Pijn
De verdoving is pas na enkele uren uitgewerkt. Tot die tijd moet u oppassen met hete dranken of spijzen en voor het bijten op de gevoelloze lip/tong/wang. Napijn is goed te bestrijden door het innemen van pijnstillende medicatie. Uw arts zal u hierbij adviseren. Leest u altijd de bijsluiter van de betreffende medicatie en neem de medicatie in volgens het recept.

Zwelling
Door de ingreep kan uw wang flink gaan zwellen. Deze zwelling is op de derde dag na de ingreep het grootst en zal daarna weer langzaam slinken. Soms kan er ook sprake zijn van een bloeduitstorting. U kunt de zon het beste vermijden om extra zwelling te voorkomen. Als u het prettig vindt, mag u de wang koelen met een coldpack (of bijv. een washand gevuld met een plastic zakje metijsblokjes/diepvrieserwtjes). Als de zwelling na drie dagen blijft toenemen, neemt u dan contact met ons op.

Nabloeding
De eerste uren na de ingreep kan de wond nog een beetje bloeden, dit veroorzaakt roodgekleurd speeksel en gaat vanzelf weer over. Probeert u het wondje in de mond met rust te laten en er niet aan te zuigen. Bij een nabloeding komt er helderrood bloed in de mond. In dit geval kunt u een prop maken van gazen, een stoffen zakdoek of theedoek, deze tegen de wond aanleggen en hier een half uur
druk op houden. Pas na een half uur kijkt u of het bloeden is gestopt. Zo niet, dan kunt u dit nogmaals herhalen. Als u zich zorgen maakt, of de bloeding neemt na een aantal uren alleen maar toe, neemt u dan contact met ons op.

Verzorging


Laat het wondje de eerste dag met rust, dus niet spoelen en wees voorzichtig met het poetsen van de tanden in deze regio.

Vragen


Heeft u nog vragen, maakt u zich zorgen of ontstaan er problemen? Neem dan contact op met uw behandelaar.

Contact

 

Apexresectie behandeling van een wortelpuntontsteking